Ganó la gente

25/02/2019 – 23/08/2019

ambaixadora cartell 2

Anònima • Xile • 1990s

46 x 39 cm • Trossos de material cosit a l’arpillera

Aquesta arpillera transmet alegria i mostra el resultat del plebiscit nacional (referèndum) xilè celebrat el 5 d’octubre de 1988 per determinar si el dictador Augusto Pinochet continuaria o no el seu mandat vuit anys. “La democracia ya viene” i “Ganará la gente”, va ser el lema de la campanya del No. Pinochet va renunciar al càrrec després que el No guanyés amb el 55,99%, que va posar fi a la dictadura militar de 16 anys i mig.

Aquesta arpillera, clarament feta després del referèndum, anuncia que: “Ganó la gente” i “Llegó la democracia”.

En comptes de veure cotxes policials com en moltes arpilleres, es poden veure cotxes negres amb el nom del nou president Patricio Aylwin. La gent està animant i saludant amb mocadors, expressant la seva il·lusió en aquesta nova etapa de la política xilena, que a poc a poc, va propiciar la participació política de les comunitats de base en els barris pobres de Santiago i altres llocs de Xile. Gairebé es pot escoltar el soroll ensordidor dels clàxons dels cotxes proclamant aquesta nova etapa.

L’exercici del dret a vot sempre ha estat de vital importància en la cultura xilena, amb almenys el 90% de participació en les eleccions. El socialisme va arribar al poder pel camí de les eleccions i, tal com es representa en aquesta arpillera, Pinochet va ser derrotat per les urnes.

raco arpilleres7

Col·lecció: Kinderhilfe de Conflict Textiles