No al plebiscito, no podemos ni opinar

30/03/2022 – 30/09/2022

ambaixadora cartell 8

Anònima • Xile • 1980

47 cm x 38 cm • Retalls de roba cosits a mà sobre arpillera

El 1973, la dictadura militar encapçalada pel general Pinochet va deposar el president electe democràticament Salvador Allende i Xile va entrar en estat d’emergència.

El 1980, Pinochet va ordenar una nova Constitució que havia de ser ratificada per referèndum, conegut com a Plebiscit Nacional. La propaganda del govern va instar que un vot a favor portaria una democràcia plena. Tot i que molta gent no es va deixar enganyar per aquesta propaganda, un nombre significatiu de persones influents sovint va argumentar que tenir una constitució era preferible a continuar sota l’estat d’emergència, que ja tenia una durada de set anys.

L’escena descriu la violència policial exercida i els arrestos de les persones que es van oposar al plebiscit. Tot i això, l’11 de setembre de 1980 gairebé un terç de l’electorat xilè va votar NO en aquest referèndum. Encara que derrotats, les bases van continuar oposant-se públicament al règim repressor i arriscant la seva vida, van perseverar en la seva lluita col·lectiva per la democràcia, una lluita que va rendir fruits el 1989, quan el general Pinochet va renunciar al càrrec, marcant el final de 16 anys i mig de govern militar.

Aquesta arpillera forma part de la col·lecció de Conflict Textiles i segons Roberta Bacic és una imatge molt llampant que recorda un moment polític que no havia vist expressat abans en llenguatge d’arpillera.

raco arpilleres8 e1648632312240

Col·lecció: Conflict Textiles