L’exili dels republicans

Taller 2012

arpilleres taller1b

Descripció i context

L’Assumpta Montellà, mataronina i investigadora de la Guerra civil espanyola, va fer una xerrada a l’Ateneu sobre el final de la guerra, de la marxa cap a l’exili de gairebé mig milió de persones i de la realitat dels camps de refugiats del sud de França. La sala d’actes de l’Ateneu, plena de gom a gom, no gosava respirar per no trencar el fil d’aquella història tan colpidora.

L’Assumpta explicà la vida en aquells camps, les penúries, els oblits, les morts… i enmig de tanta foscor va obrir una finestra d’esperança amb la història de l’Elisabeth Eidenbenz i la seva Maternitat d’Elna, que va salvar les vides de gairebé 600 infants. 

La xerrada va ser un homenatge a la “señorita Isabel” i a totes les persones que donen sense demanar res a canvi. També va suposar una reivindicació de la nostra memòria, treure a la llum les històries amagades de molta gent anònima.

A partir d’aquí el grup d’arpilleres de l’Ateneu va llegir el llibre de l’Assumpta La Maternitat d’Elna, el qual inspira el grup d’arpilleristes a elaborar dues arpilleres força emotives: L’exili i La Maternitat d’Elna. L’Anita Ramonet, arpillerista del grup, crea una arpillera més personal, Postguerra, el tramvia.

El procès

3 arpilleres

fasr2012 003

L’exili dels republicans
Grup d’arpilleres de la Fundació Ateneu Sant Roc

fasr2012 004

La maternitat d’Elna
Grup d’arpilleres de la Fundació Ateneu Sant Roc

fasr2012 006

Postguerra, el tramvia
Anita Ramonet