Trobada internacional Sew to Speak · Ginebra 2014

arpilleres projeccio4

Descripció i context

Del 12 al 14 de setembre de 2014 a la Universitat de Webster, Ginebra

Una trobada per al coneixement i diàleg d’experiències realitzades en diversos països dins del context de la defensa dels drets humans i, en gran part també, resultat de tallers que sumaven un objectiu terapèutic.

Com diu la Lisa Garlock, docent del programa d’arteràpia de la Universitat George Washington, USA, “el que té en comú la teràpia i l’activisme és el canvi”, i aquesta és la consigna que travessa la tasca de tots els professionals que van exposar la seva experiència: Es van dinamitzar els grups per donar espai a l’expressió amb tèxtils d’aquelles vivències reticents a ser explicades amb paraules: Experiències d’abusos, vulneració de drets humans, duels migratoris, traumes extrems, s’expliquen a través d’imatges cosides, amb l’objectiu de gestionar les emocions i promoure el procés intern de sanació que permeti l’empoderament, la mobilització, donar resposta.

La trobada va ser presidida per una exposició d’arpilleres i treballs tèxtils elaborats per artistes i grups de dones de Palestina, Equador, Xile, Zimbabwe, Sudàfrica, Kenya, Espanya, Brasil, Irlanda, Regne Unit, Canadà, Estats Units i Suïssa, comentada durant els tres dies del congrés. Amb una programació tan extensa, resultava un repte disposar de suficient temps per poder llegir i reflexionar sobre tantes històries, i estar present en els discursos de les ponents i de les facilitadores.

Les jornades finalitzen amb un breu “sharing”, incapaç de drenar tot el contingut exposat i l’enorme potencialitat del compartit. Debat sobre com continuar compartint i la necessitat de crear aquesta xarxa mundial que connecti a totes les persones que reconeixen el poder de les arpilleres i actuen creant o facilitant tallers, sigui des del marc estrictament polític o amb una finalitat explícitament terapèutica. Seguim en el repte de continuar cosint i compartint tanta diversitat de processos.

Salut Torné, assistent al seminari. 14 setembre 2014

L’exposició Arpilleres Indignades va viatjar a Ginebra, juntament amb tres arpilleristes de Sant Roc, que van participar activament aportant l’experiència com a grup fix d’arpilleristes i també des del vessant de la comunicació de les arpilleres.

Un cap de setmana força intens, compartit amb una trentena de dones, on se’n van intercanviar experiències d’arreu del món: el Nepal, Xile, els Estats Units, l’Equador, Palestina, Zimbabue, el Brasil, el Canadà, Kenya, Irlanda i Catalunya.

També es van realitzat uns tallers pràctics d’arteràpia i d’arpilleres, on es va experiementar amb diferents materials i tècniques de pintura, dibuix i costura que van portar a la reflexió.

La sala d’actes de l’Universitat Webster de Ginebra es va guarnir d’impressionants obres d’art plenes de simbolisme de dones que narren les seves experiències personals de violacions dels drets humans i de resistència, que poten a la reflexió en el nostre dia a dia quotidià.