Violència domèstica

1/10/2022 – 30/04/2023

ambaixadora cartell 9

MH, Taller Mujeres Creativas • Perú • 2008

58 cm x 40 cm • Retalls de roba cosits a mà sobre arpillera

Aquesta arpillera il·lustra el tema de la violència domèstica i l’esforç d’una dona per aconseguir justícia. En primer lloc, veiem una dona embarassada atacada brutalment. L’habitació està en desordre, un nen plora i els veïns miren per la finestra.

L’escena següent mostra les veïnes de la dona arrossegant el marit a la policia local per incriminar-lo. Tanmateix, sense rebre justícia, imposen el seu propi càstig.

Finalment, veiem l’home lligat a un arbre amb un cartell que diu “No tornaré a colpejar”, mentre les dones apareixen satisfetes perquè s’hagi fet justícia.

Més de 30 anys després, la violència domèstica ha estat descrita com una epidèmia al Perú, amb més de la meitat de les dones peruanes denunciant casos de maltractament físic o emocional.

El Centro de la Mujer Peruana Flora Tristán (Centre Flora Tristán per a la Dona Peruana) assenyala que, si bé la violència domèstica és freqüent en tota la societat, les dones que viuen en la pobresa, amb un accés deficient a la informació i l’educació corren més risc. Hi ha lleis contra el feminicidi, la violència sexual i l’assetjament sexual. No obstant això, la seva implementació és insatisfactòria, a causa de finançament inadequat i de formació i sensibilització insuficients a nivell oficial i dels proveïdors de serveis.

raco arpilleres9

Col·lecció: Conflict Textiles