24/09/2020

Calcular la nostra petjada ecològica

La petjada ecològica, és una manera de calcular la superfície de sòl que necessita cada persona per a obtenir tots els recursos que consumeix (aigua, energia, aliments…) i assimilar els residus que genera (brossa, emissions de CO2…). És un índex que ens permet prendre consciència de les conseqüències ambientals que genera el dia a dia de la nostra manera de viure.

 


Sabies que…?

A l’Estat espanyol la petjada de carboni de mitjana de cada habitant és de 5 tones de diòxid de carboni (CO2) anuals? 5t de CO2, tenint en compte que és un gas, és moltíssim!

Tot i això, sempre hi ha d’altres països que ens guanyen com els Estats Units, on cada persona genera 16.000 kg/any (16 tones l’any!), mentre que a l’Afganistan 280 kg l’any. Evidentment, la petjada ecològica està lligada als hàbits de consum, l’abastiment de recursos, la despesa energètica i les cadenes de producció; però també a les desigualtats socials.

CO2 EMISIONS PER CÀPITA


Per al 2050, Espanya s’ha proposat convertir-se en un país neutre a nivell d’emissions de diòxid de carboni, és a dir, que amb energies renovables, transports més sostenibles, reducció de residus i la conservació dels ecosistemes com a reservoris de carboni, vol aconseguir generar el mateix CO2 que contribueix a capturar.

El que està clar és que hem de reduir la nostra petjada de carboni, perquè si seguim a aquest ritme, a més a més de l’Emergència Climàtica, els recursos del planeta s’esgotaran més aviat del que pronosticàvem, i amb la disminució de l’oferta els preus dels productes pujaran, augmentant així les desigualtats. Bé, ja sabem com va això: només les persones més riques podran mantenir el nivell de consum actual.

 


Què pots fer tu…?

Com a consumidor per reduir la teva petjada ecològica? Des del projecte Medi ambient de la Fundació Ateneu Sant Roc et proposem tres coses:

Calcula la teva petjada de carboni amb aquesta calculadora digital.

Busca un forat i mira aquest vídeo divulgatiu de Quantum Fracture (dura 20min però val la pena!)  

Segueix les propostes que farem periòdicament a la web i a les xarxes socials i també fes una ullada al banc de recursos verds!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Més notícies: