El record d’aquesta història

En realitat aquesta arpillera és un record, jo no el vaig viure, però aquesta història se’m va quedar molt gravada a la memòria.

En aquest camió que va per la carretera, s’emporten homes per matar-los, per afusellar-los. Les creus del final signifiquen les fosses on els van enterrar. Primer feien un viatge amb els homes i després un altre amb les dones, i de vegades, se’ls emportaven a tots junts. Al costat de les fosses, hi havia un camp amb alzines i sota hi havia el poble. Aquí es veuen les dues o tres casetes més humils i pobres que hi havia, amb finestretes molt petites. Aquestes cases encara existeixen, les altres les van enderrocar quan es va reformar el poble.

Quan muntaven els homes als camions, les dones s’apropaven com podien a acomiadar-se dels seus fills o marits. Elles ploraven perquè s’emportaven els seus homes i ja no els veurien més, se’ls hi marxava la família.

Se’ls emportaven a afusellar perquè els uns tenien unes idees i els altres en tenien unes altres.
A les dones les pelaven el cap, les passejaven pels carrers i les maltractaven perquè tenien unes idees com les que hi ha ara i els que les maltractaven no estaven d’acord amb aquestes idees. Per aquest motiu, molts nens ens vam quedar orfes, sense mare, sense pare o sense cap dels dos.

Arpillera ambaixadora