05/06/2022

Dia del Medi ambient 2022: Som Natura

Durant aquest curs el projecte transversal Medi ambient hem plantejat una campanya per treballar la relació Natura i barri.

Tot plegat ha portat als diferents projectes de l’Ateneu a sortir als carrers i places del barri, fer descoberta de l’entorn, analitzar, reflexionar, extreure conclusions i fer propostes.

Els diferents grups, en general, incideixen en la importància de tenir més zones verdes netes i cuidades. Alguns, ben originals, consideren que hi ha parets plenes de pintades i que un hort vertical podria ser una solució molt bonica alhora que beneficiosa pel medi ambient. Destaquem una frase dels nois i noies del Centre obert infantil que diu així “El planeta pot viure sense nosaltres, però nosaltres no podem viure sense el planeta”.

Tot aquest treball ha quedat reflectit en una exposició amb dibuixos i textos explicatius que hem inaugurat amb dos actes al carrer i on s’ha llegit el següent manifest preparat pels promotors de la Diada:

Manifest SOM NATURA

La comissió de medi ambient de l’Ateneu de Sant Roc volem manifestar:

Vam fer una proposta col·laborativa, artística i reivindicativa per a prendre consciència de la natura del barri, reivindicar els espais verds i posicionar-nos fermament a favor del planeta com a ecosistema global del qual formem part. Entenem la lluita per a l’emergència climàtica com una prioritat que s’ha d’articular des de l’àmbit global però també des del local.

El barri de Sant Roc disposa d’uns espais magnífics entre blocs, oberts i diàfans, de grans places, molt sol i bones comunicacions.

Els diferents grups que formen part de l’Ateneu van sortir als carrers i places del barri per mirar-los amb ulls transformadors, somiant i deixant volar la seva imaginació. Han dibuixat espais verds, vius i on la convivència i el civisme són els valors destacats i, el més important és que han parlat i somiat una altra realitat, possible.

  • On hi havia brutícia, arbres secs i escocells abandonats s’han pintat flors, gespa, arbres.
  • On hi ha balcons i finestres buides es transformen amb jardineres esclatants de flors.
  • On hi ha bestioles i altres animals considerats antropocèntricament com a plagues, es reivindiquen insectes, ocells i també aquests animalons convivint en un ecosistema urbà que no ha de basar-se en el formigó i l’asfalt, sinó que pot ser situat i naturalitzat.

Verd, arbres, jardineres, jardins verticals, horts urbans, tot això millora la qualitat de l’aire, de vida i la salut del veïnat. Tot és possible si volem un barri millor i canviar-lo és tasca de totes les persones que viuen a Sant Roc. La implicació és fonamental.

La gent que forma part de l’Ateneu i, per tant, que viu i estima Sant Roc manifesta amb fotografies, dibuixos i escrits el seu compromís per un barri millor.

Emplacem les administracions a treballar amb la gent del barri, bloc a bloc, sols millorarem l’entorn si impliquem a tothom en la tasca de canviar actituds.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Més notícies: