L’Embarcada Artivista · Euzkadi 2015-16

arpilleres projeccio5
Presentació a Donostia del Fòrum Internacional d’arpilleres · Euzkadi 2016, amb l’arpillera Posar fil a l’agulla a la dreta

Descripció i context

Del 8 d’octubre de 2015 al maig de 2017 a Euzkadi

La Embarcada Artivista: Arteràpia i Artivisme és una iniciativa del Centre d’Investigació per a la Pau Gernika Gogoratuz i el Museu de la Pau de Gernika per al Far de la Pau de la Capital Europea de la Cultura Donostia-San Sebastián 2016.

Es tracta d’un procés d’investigació, participació i exposició al voltant de l’abordatge de les urgències socials del nostre temps a través de l’art. Embarcar-se en un vaixell imaginari per navegar pels agitats mars dels drets i deures civils, humans i ecosistèmics. I emprendre el rumb amb l’hèlix i el timó de l’artivisme o activisme social i polític a través de mitjans creatius i no violents.

Una gran oportunitat per apostar per la cultura i el diàleg com a vies per construir una millor convivència en què prevalgui l’entesa mútua, i també, per estrènyer els lligams amb la resta d’Europa i fomentar la innovació al sector cultural.

El programa proposa un marc que acull iniciatives artístiques i processos culturals sorgits de la participació ciutadana. Els projectes i les iniciatives conviden a repensar com ens relacionem amb nosaltres mateixos, amb la societat i amb l’entorn.

El grup d’arpilleres de l’Ateneu participa amb dues arpilleres de Guerra Civil espanyola en l’exposició “Cosiendo Paz. Conflicto, Arpilleras, Memoria” de Conflict Textiles, que es mostra a:

  • La Encartada Fabrica-Museo de Balmaseda, del 26 de març al 30 de setembre de 2015. També s’exposen les Arpilleres indignades.
  • Museo de la Paz de Gernika, del 8 d’octubre al 4 d’abril de 2016.
  • Centro Cultural Aiete, del 14 d’abril al 12 de juny de 2016, on es suma l’arpillera Posar fil a l’agulla com a mostra de treball de pau.

Altres activitats:

  • Seminari: Hilvanando la búsqueda (8 i 9 d’octubre de 2015) al Museo de la Paz de Gernika.
  • Fòrum internacional d’arpilleres (del 25 al 28 de febrer de 2016), amb la presentació de les experiències del grup d’arpilleres de l’Ateneu i l’Espai familiar Elna, i l’exposició completa de La maternitat i Posar fil a l’agulla.
  • Tallers amb immigrants participants en projectes de la creu Roja a Donostia.

El Fòrum internacional d’arpilleres · Euzkadi 2016

El Fòrum Internacional d’arpilleres a Euzkadi va ser una important trobada de persones vinculades al moviment de les arpilleres des de disciplines i àmbits molt diversos: arxivistes, artistes, activistes, acadèmiques, directives de museus i universitats, educadores, formadores i arpilleristes, entre d’altres. Va ser una experiència molt motivadora pel grup d’arpilleres de l’Ateneu i les responsables de l’Espai familiar Elna, que van participar activament en les taules rodones, exposicions, ponències i tallers organitzats.

Programa

embarcada programa

Més informació

Llibre recopilatori de l’Embarcada Artivista

Fòrum Internacional d’arpilleres a Euskadi

Àlbum d’imatges del Museu de la Pau de Gernika