29/11/2022

Tan lluny i tan a prop

2022mirades 5

Sembla tan llunyà el temps de confinament! Aquells carrers buits, les cues al supermercat, la soledat o l’amuntegament, les morts, els aplaudiments… la COVID. I alhora semblen tan propers! La por al virus desconegut, l’angoixa per no omplir el plat a cada àpat, l’emoció de sortir al balcó a les vuit, el desconsol per l’amic, el familiar o el veí perdut… la COVID.

L’equip de comunitària del CAP Sant Roc ha realitzat un estudi sobre l’impacte de la COVID en la vida de la gent del barri. La idea principal era respondre mitjançant fotografies la pregunta: “Quines són les vivències dels veïns i veïnes dels barris del Gorg i Sant Roc en relació amb la pandèmia de Covid-19?” els resultats s’han analitzat amb tres grups de l’Ateneu (grup de dones, grup Trobada i Lectores de formació).

A través d’una foto escollida per cada participant, diferents grups de debat, tres d’ells a l’Ateneu, van compartir emocions, sentiments, dubtes i pors d’aquest virus que, sense cap mena de dubte, ha canviat les nostres vides.

Els resultats de l’estudi s’han dividit amb percepcions individuals, col·lectives i de sistema sanitari. Impressiona la importància de la família com a pilar mínim d’organització i entreteniment. La soledat es manifesta especialment al grup de gent gran i es visibilitza amb els carrers buits que s’identifica amb la pèrdua de salut. A nivell col·lectiu es reconeixen els problemes d’habitatge i falta relacionar-ho amb els determinants de salut. Es fa palesa les necessàries xarxes de suport tant a nivell emocional, de veïns i d’entitats com l’Ateneu així com de grups religiosos. Es fa una crítica de l’organització sanitària durant la pandèmia i de l’ús de tecnologies amb l’escletxa digital, separant en tot moment la relació amb els professionals del sistema que humanitzen l’atenció.

Pel grup de Dones, el grup Trobada i les Lectores de Formació de dones Laila, la participació en aquest projecte ha servit per reforçar el vincle en els grups, per aprendre a compartir els sentiments i redescobrir que, des del suport mutu és més senzill triar endavant!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Más noticias