20/05/2022

L’Independent • Inaugurada l’exposició “L’habitatge és un dret” del grup ‘arpilleres en acció’ de l’Ateneu Sant Roc

premsa Lindependent 1

l’Agrupació de dones fa retrats crítics del problema social en què s’ha convertit la manca d’una política que garanteixi l’accés a un sostre digne.

2022 arpilleres vivenda premsa

Pablo Díaz-Flores – 20/05/22

El tema triat enguany pel grup de dones conegudes com a arpilleres del barri de Sant Roc, a Badalona, ha despertat molt d’interès i expectació. Més d’un centenar de persones s’han citat a la seu de l’Ateneu, per escoltar i sentir a les protagonistes, artistes que amb fil i agulla han donat veu al problema de l’habitatge del barri i que s’estén per moltes altres ciutats.

Sabeu qui són Blackstone, Lone Star o Cerberus.? Doncs, la conseqüència d’un sistema que deixa a les persones sense casa. En un primer moment, explicava Carles Sagués, membre de la plataforma Sant Roc és Badalona, eren les persones que no podien pagar la hipoteca, les que quedaven fora del mercat. Ara, cada dilluns el col·lectiu atén més de vint-i-cinc casos de famílies que no poden pagar el lloguer. Famílies a les quals els arriba un avís de desnonament. Des de principi d’any, només a Sant Roc, s’han produït 97 casos d’expulsió de famílies de les seves llars: una autèntica barbaritat.

La Constitució Espanyola garanteix el dret a l’habitatge, però les lleis no arriben a posar-se en pràctica o no es desenvolupen a temps. Fins i tot hi ha partits polítics que fan recursos als tribunals perquè la legislació favorable al dret a un sostre digne no tirin endavant. Gràcies a la llei catalana de l’habitatge i les persones i plataformes que lluiten cada dia a peu de carrer es poden solucionar algunes d’aquestes injustícies que l’acció de les ‘arpilleres’ han sabut plasmar.

La Pilar López ha fet viure la il·lusió del treball compartit, l’afany del grup i les xerrades i vivències que puntada a puntada aquestes onze arpilleres han exposat a les seves obres d’art.

I no podia haver un guió millor escrit, l’Encarna Ortega explica que l’habitatge no és un luxe i ho fa amb nens i persones que juguen a la plaça i als carrers. La Mercè il·lustra els espectadors mostrant com els fons voltors fan fora els veïns i veïnes de les seves cases per construir d’altres, molt més noves però inaccessibles per a les persones del barri. En aquesta mateixa línia, la Fina Niubó, en la seva primera arpillera, dibuixa magistralment el missatge crític i sever de com les persones són cada cop més pobres i els bancs més rics. La Manoli Garcia fa un homenatge a la plataforma Sant Roc som Badalona que va ser-hi en els moments més difícils per al barri, com quan es va produir la mort de tres persones en l’incendi del gener del 2019. L’Antònia Amador també parla de mala gestió i d’altres morts, també per un incendi que va passar a la plaça Tetuan de Barcelona. L’Anna Ramonet i la Loli López van posar una nota d’humor i de frescor fent una arpillera on es reflecteix una realitat que és la puntada a la porta. La Pilar López s’ha centrat en com es punxa el llum i es cultiva marihuana en pisos molts petits i també en les conseqüències que duu la droga als barris humils. La Roser Corbera plasma la seva vivència personal dels desnonaments i com afecten les dones que no saben on dormiran o si podran portar els seus fills a l’escola. La Paqui Báez dibuixa un somni, una família que desitja un habitatge nou, i la Mònica Moro en la seva arpillera, inspirada en Charlie i la Fàbrica de xocolata, deixa un missatge positiu d’anhel de qui sap si es trobarà el bitllet daurat.

El grup d’arpilleres, creat el 2009 ha tocat diferents temes des de la seva creació. Tots recordem la del 2016, del 50 aniversari de l’Associació de Veïns Centre. I també altres mostres que van recórrer Catalunya, com la del 2011, titulada un barri divers, o la de l’any 2017 sobre refugiats, però la mostra d’enguany té una força interior brutal, es nota que ha sorgit de vivències molt properes, que la tela i els colors han permès plasmar i posar llum a un problema dramàtic.

>>Veure a https://independentbadalona.cat/setmanari/noticia/1121-inaugurada-l-exposicio-l-habitatge-es-un-dret-del-grup-arpilleres-en-accio-de-l-ateneu-sant-roc

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Més notícies: