06/06/2020

Missatges de desconfinament #ateneuacasa • Parlem de cohesió social

Cohesio social
Sentim parlar i parlem de cohesió social.
Fa temps que s’ha instaurat gairebé com a frase feta, però…

Què vol dir? A qui i en què ens compromet?


Quan parlem de cohesió social ens referim a la capacitat d’integrar a tothom, cercar espais on tothom tingui cabuda, on ningú quedi als marges. Espais on el benestar social sigui la tònica per a tothom i on la qualitat de vida sigui la norma.

Per aconseguir-ho cal que hi hagi uns patrons on tothom sigui responsable del que rep i del que dona. On res no es doni per suposat i on tothom se senti interpel·lat i compromès a donar resposta. Educació, sanitat, habitatge, treball, cultura i entorn saludable serien, per a nosaltres, els pilars fonamentals i inqüestionables.

Aquest temps marcat per la Covid-19 ens ha obligat a frenar de cop a aturar-nos i ens ha permès tenir temps per pensar, per valorar què té valor i en què no val la pena fixar-nos. Ens ha fet conscients de la vulnerabilitat de la vida, que ja sabíem però que anàvem a tanta velocitat que no ens permetia sentir-ho.

Des de l’Ateneu el compromís de treballadors i voluntaris no s’ha aturat, hi és des del primer dia. Forma allò que anomenem el nostre capital social.

Dia a dia s’ha anat treballant, teixint xarxes noves i mantenint les quotidianes. S’han fet reunions, s’ha donat suport a l’emergència social, s’han suggerit activitats… captivant amb somriures, movent emocions i sobretot tenint en el pensament a totes les persones que, siguin grans o petits, conformen el cor de la nostra entitat. Hem de cercar espais i temps per dedicar-los-hi.

Cohesio social2

Ara, treballar la cohesió social a l’Ateneu vol dir amplificar la generositat, ajudar a trencar pors i generar confiances, a no permetre cap esquerda social, a continuar construint ponts entre les persones, entre entitats dins del barri i en l’àmbit de ciutat.

Esperem haver après que sols no anem enlloc, que des del col·lectiu tenim més capacitat de resposta, més força. Hem fet surar aquells valors que formen l’ADN de la Fundació Ateneu Sant Roc: acollir en primer lloc, escoltar les necessitats de les persones i crear complicitats.

Sabíem de la importància de compartir i viure, aquest temps de confinament ens ha ratificat i reafirmat les conviccions.

>Us deixem aquest petit vídeo de Germán Pérez Fernández del Castillo, professor-investigador adscrit al Centro de Estudios Políticos de la Universidad Nacional Autónoma de México.

6 de juny de 2020

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Més notícies: