01/08/2018

Quadern [ALS LÍMITS]: Sant Roc de Badalona

ALSLIMITSweb2

• Joan Soler i Amigó, Anna Vicente Farran • (Fundació Ateneu Sant Roc · 1a edició, març 2018)

Hem volgut recollir bocins d’històries, de memòria, de persones que durant els últims cinquanta anys han fet possible la vida del barri de Sant Roc. Les seves veus i els seus records són petites peces que juntes configuren un mosaic acolorit que ens explica com ha estat i com és un barri tan divers com el nostre.

Des dels primers arribats, els damnificats de les riuades del Besòs i del Vallès i els desplaçats de les barraques del Somorrostro i del Camp de la Bota, fins als que els darrers anys han vingut de molt més lluny, tots estem fent junts la història del barri. Una història comuna de tots els que volem un barri cohesionat i en pau, on conservar les arrels no ens impedeixi participar activament en un projecte comú i engrescador.

La memòria és l’eina que tenim per no oblidar. En aquest cas, per recordar com s’han construït els barris, el de Sant Roc i tants d’altres; des del dolor d’haver deixat terres, espais i persones conegudes per anar a cercar la incertesa i el desconcert inicial davant de les problemàtiques i deficiències estructurals, a la ràbia i a l’esperonament també per l’esperança d’un futur millor.

Per això, volem anar recollint les experiències úniques de més de cinquanta anys de vida, de diferents relats… Recollir petits trossets de la història, d’aquesta història que poques vegades s’explica des del cantó de la gent humil, que VIU els barris i en els barris. Des del poder el discurs és ampul·lós, allunyat, paternalista i justificador del que sovint ha estat injust, amb imposició de ciutats amb espais de diferents velocitats, segons qui hi viu, fent ciutadans de diverses categories.

Sensibles a l’esforç de molta gent que ha treballat i lluitat per un Sant Roc digne, per tenir un barri amb equipaments com cal, per aconseguir una convivència real, malgrat les dificultats quotidianes, volem narrar la història del barri vinculada a la de la ciutat, a la del país i a la del món, com no pot ser de cap altra manera, ja que Sant Roc i la seva gent en forma part i són ciutadans de ple dret.

>>Descarregar pdf

TROBADA18 16
Presentació del Quadern a la Jornada de voluntaris 2018

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Más noticias