14/06/2024

L’Ateneu al carrer, convivència i cohesió

2024 ateneu al carrer 16

Us convidem a fer un tomb pel barri de Sant Roc de Badalona. Una de les coses que us cridarà l’atenció és la quantitat d’espais que hi ha entre blocs, places grans i petites, borals al costat de l’autopista… També és veritat que sovint hi ha llocs degradats, bruts i desgastats pels anys i el mal ús. Espais, però, que són aprofitables i que els fem servir per guanyar en convivència, per afavorir la cohesió social.

Doncs aquesta és la filosofia del projecte de l’Ateneu al carrer: fer de cadascú d’aquests espais un lloc per a la gent, on pugui jugar, xerrar, on puguin relacionar-se persones de diferents cultures i nacionalitats. Una àrea on els més petits se sentin segurs.

Cada divendres a la tarda ens ajuntem uns quants monitors, agafem el material: una corda, les anelles, uns guixos, algun joc de construcció, raquetes… i decidim a quina plaça o espai anem (encara que aquest curs ens hem adreçat més a la plaça Camarón). Si hi ha monitores i monitors nous, fem una petita explicació sobre objectius, tipus de jocs, dinàmiques… i cap al carrer!

Nens i nenes que s’apropen, pares i mares que ens pregunten, algú que vol començar a jugar. Així engeguem la tarda. Noms que anem aprenent. Alguns més coneguts, d’altres ens costa d’aprendre i pronunciar, del Pakistan, l’Índia, Romania i altres llocs. Ells, que ja s’han après els nostres, ens criden i pregunten. I juguem tots junts, amb els pares i les mares, amb joves que passen, se sumen i després se’n van. És un espai obert i tothom és benvingut. I fem del català l’idioma que ens permet aclarir normes, malentesos, picabaralles…

Hi ha vegades que funciona millor, d’altres que no acabem d’en sortir-nos. Però els participants estan contents, els hi costa entendre que l’activitat acaba i hem de marxar, ens demanen quan tornem… i això és un bon símptoma. La plaça, durant aquest temps, ha esdevingut un bon lloc per a la convivència, gent de procedències ben diverses cridant-nos pel nostre nom, amb respecte, amb complicitat.

L’Ateneu al carrer és una activitat que s’adapta al nombre de monitors, de participants, al clima i al cansament acumulat de tota la setmana, però sempre és un espai i temps que vol ajudar a afavorir una relació més humana dintre d’aquest nostre barri.

Una resposta a “L’Ateneu al carrer, convivència i cohesió”

  1. Mercè Redón Zorita ha dit:

    bon dia! m’ha encantat conèixer més a fons aquesta altra iniciativa vostra. sabia que es feia i ara la valoro encara més. enhorabona!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Més notícies: