06/10/2011

I Fòrum d’arpilleres de Catalunya

arpilleres projeccio2b

La primera setmana d’octubre ha estat plena d’emocions, de visites a exposicions, de xerrades, de compartir amb infants, amb joves, amb dones de diferents indrets… El I Fòrum d’arpilleres de Catalunya ha connectat les arpilleres xilenes dels anys 70 amb les fetes a Sant Roc, a Vic, a Sant Pol de Mar i a Sabadell, i ha premès donar a conéixer aquesta eina de comunicació per diferents indrets de Catalunya. A l’Ateneu tenim una petita mostra d’arpilleres fetes a Catalunya que us convidem a veure i gaudir.

FORUM 5

La primera activitat va ser la inauguració de l’exposició a l’Espai Francesca Bonnemaison, aquí teniu el relat de com va anar tot:

A les 5 de la tarda hem pogut participar de la visita guiada per l’exposició on hem vist arpilleres de Xile, de nens i nenes de Sant Pol de Mar i de dones del barri de Sant Roc de Badalona, inclús la primera arpillera catalana.

FORUM 3

L’acte s’ha iniciat a breu introducció del I Fòrum d’Arpilleres de Catalunya, a càrrec d’Alba Sanfeliu, investigadora en Arts i Pau. Seguidament Roberta Bacic, investigadora en drets humans i curadora internacional de teixits, ens ha submergit en el món de les arpilleres, mitjançant aquelles teixides a Xile, Perú, Alemanya i Anglaterra, ens ha explicat l’essència d’aquestes obres plenes d’històries, somnis, retalls de vides: «Violeta Parra diu que les arpilleres són cançons que es pinten. Però no tan sols això, també són un instrument de denúncia politicosocial, entramats que neixen del poble i es fan veu dels sense veu».

FORUM 2

Tot seguit, la Paqui Baez i l’Amina Mernizi, dues dones de la Fundació Ateneu Sant Roc, ens han explicat la seva experiència positiva dins el taller de la Fundació, on grups de dones de diferents cultures, van descobrir sentiments i sensacions comunes.

Els nens i nenes de l’escola Sant Pau de Sant Pol de Mar, ens han demostrat la importància de les agulles en temps d’alta tecnologia. En Marçal Tallada, la Carme Armengol i la Marta Garrido, de l’escola, expliquen com van gaudir cosint les seves arpilleres que parlen de futurpoble i mort.

FORUM 1

L’acte ha finalitzat amb una emotiva interpretació de la Balanguera, feta per tres nois de l’escola Sant Pau.

La paraula compartir és la clau per explicar les arpilleres i tot el seu procés de creació.

6 d’octubre 2011

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Més notícies: