09/11/2017
Taller d’estimulació comunicativa-lingüística a les primeres etapes de la infància

Des de l’últim trimestre del curs passat, a l’espai Familiar Elna tenim la sort de comptar amb la figura d’una logopeda voluntària, l’Esperanza Palazón. L’Esperanza ha confeccionat el ”Programa d’estimulació comunicativa lingüística per infància en risc” per la seva tesis doctoral, i ens va demanar si podia venir a posar en pràctica aquest programa amb les nostres mares i infants.
El taller el realitzem cada dilluns, i està dividit en 3 parts:
- Primer una part en grup (10, 15 minuts) on s’explicarà a les mares l’objectiu a treballar en la sessió d’aquell dia, es visualitzen vídeos, i s’aclareixen dubtes.
- Després es realitza una part pràctica individual, és a dir, treball individual de cada mare i fill amb l’Esperanza que té una durada de 20 a 30 minuts. Aquests exercicis pràctics són gravats en vídeo per després visualitzar-ho a les sessions teòriques.
- Finalment, ens tornem a reunir totes a la sala per fer el tancament del taller i posar en comú el treball realitzat.
Durant les diferents sessions les mares coneixeran el procés d’adquisició del llenguatge dels infants , així com les principals dificultats que poden trobar durant aquest procés, aprendran a identificar les senyals d’alerta, a acompanyar al seu infant en el procés de desenvolupament i adquiriran pautes d’actuació i orientacions per afavorir una bona adquisició del llenguatge.
La metodologia dels tallers esta orientada a fomentar l’autonomia de les mares en relació a la estimulació comunicativa envers els seus nadons, així com dotar-les d’una actitud crítica. Es tracta de conèixer diverses formes d’interacció adequades per afavorir un desenvolupament positiu de l’infant i ser capaç d’aplicar-les.
Durant aquests mesos, el taller està funcionant força bé totes estem molt contentes amb els petits canvis i avenços observats en els nadons, i en la manera d’interaccionar amb les mares.
Al final del curs passat vam realitzar una avaluació conjunta del taller, les mares, l’Esperanza i la educadora de l’espai que ens va ajudar a millorar el disseny del taller, l’estructura de cada sessió, la durada i els continguts de les properes sessions que tot justa hem començat aquest curs.
Des de aquí agrair a l’Esperanza Palazon la seva feina i dedicació i esperem continuar comptant amb ella durant molt de temps!

9 de novembre de 2017
Deixa un comentari