17/11/2013
Vilaweb.cat i altres: Exposició “Dones, històries de vida”

GERARD ARIÑO
El Museu de la Immigració, a Sant Adrià, mostra el testimoni de 63 dones d’aquest barri badaloní
«La dona, ja sigui obrera, camperola o mestra, té una gran història darrere seu.» Aquesta sentència de la premi Nobel de la Pau Rigoberta Menchú sintetitza el sentit de la mostra i, per això, està impresa en els fullets del MHIC.
Testimonis de 63 dones. Totes viuen al barri badaloní de Sant Roc i cap ha tingut una vida fàcil. Participen en tallers o en cursos d’alfabetització al barri badaloní. La majoria ha hagut d’emigrar i venir a Catalunya per buscar una vida millor. Aquest darrer aspecte va cridar l’atenció de la direcció del Museu d’Història de la Immigració de Catalunya (MHIC), que des de la setmana passada exposaDones: històries de vida al vestíbul de Can Serra, a Sant Adrià de Besòs.
Cadascuna de les històries està il·lustrada amb una fotografia antiga de la protagonista, que al final signa el text i deixa constància de la seva edat i el seu lloc de naixement. «En alguns casos, les dones no tenien fotografies antigues seves i ho vam il·lustrar amb una imatge de la seva població d’origen», comenta Pilar López, de l’Ateneu de Sant Roc, encarregada de coordinar l’exposició. Aquest fet dóna una idea de la duresa del fet migratori, que moltes vegades suposa trencar amb el passat de manera contundent i irreversible.
Un dels objectius del treball era trobar els punts coincidents de les dones d’aquest barri perifèric. Un d’aquests punts comuns eren les condicions deplorables amb què es van trobar aquestes dones quan van arribar a Catalunya. Un dels textos, escrit per la senyora Generosa, apunta que als inicis va haver de viure amb els seus quatre fills i el seu marit en una barraca que feia dotze metres de llarg, «una barraca pensada per a sis persones», diu. «Aquest és un punt en comú entre les dones de les onades migratòries de mitjan segle XX i de les nouvingudes actuals», indica la coordinadora del projecte. La importància de la família en tot aquest procés de canvi vital és una altra característica que apareix en la majoria de les experiències. Així, una jove marroquina de 30 anys, la Naima, enalteix la figura del seu marit en el procés del viatge.
La mostra, que es pot visitar fins al proper 24 de març, està produïda per la Fundació Ateneu Sant Roc i ja ha estat exposada a Badalona. Ara arriba a Sant Adrià amb la intenció de donar a conèixer les «històries» d’aquestes 63 dones. Dins de la mostra hi ha tres perfils ben diferenciats: dones gitanes, dones emigrades dels anys 50-60 i dones estrangeres nouvingudes. Aquests dos darrers col·lectius lliguen de ple amb les intencions expositives del MHIC. «Coincideix la metodologia: aquí també es treballa des del testimoni», comenta la directora del museu, Imma Boj. L’exposició, que va gestar-se com una iniciativa per millorar la relació entre les dones de Sant Roc, surt així fora del límit de Badalona. La Universitat de Barcelona ha demanat a l’organització poder disposar de l’exposició durant la primavera, però encara no s’han concretat les dates. A Sant Roc, el missatge de la mostra ha fet efecte. «Les relacions entre diversos són cada cop més normals», diu Pilar Gómez. Ara la pretensió és exportar aquest procés fora del barri.
Veure recull de premsa a lamalla.net i Vilaweb premsa “Dones, històries de vida” PDF
Deixa un comentari