22/05/2016

A llegir!

victor
Imatge principal
Llegir, una cosa útil, beneficiosa i satisfactòria

Moltes vegades hem sentit o llegit que la lectura és una cosa útil, necessària, beneficiosa i satisfactòria. Respecte a la seva necessitat i utilitat no sembla haver cap dubte. Pocs aspectes de la vida diària no estan relacionats amb la lectura. Certament, en molts casos ni tan sols ens adonem que els rudiments de la lectura són la base de certes activitats diàries. Com ens orientaríem al metro sense saber llegir? Com identificaríem a la nostra farmaciola el medicament que ens ha receptat el metge? Com triomfaríem al karaoke? Com sabríem que portem a la samarreta el nom del nostre jugador, cantant, actor favorit?

D’altra banda, si recordem la nostra formació i observem l’educació dels nostres fills, com podríem entendre un sistema educatiu sense llegir? Llibres, tauletes, mòbils, pissarres digitals… utilitzem el suport que utilitzem, la lectura és punt de suport bàsic, fins i tot a les activitats més experimentals.

Només amb els anteriors apunts utilitaris ja n’hi hauria prou per justificar que llegir és una habilitat a la qual no podem renunciar. Però quan pensem en la lectura ho fem en una activitat que no només consisteix a identificar dades mitjançant el desxifrat de signes sinó que és molt més que això. Els beneficis i les satisfaccions que pot proporcionar-nos la converteixen en una activitat humana imprescindible.

La lectura ens fa millors

Es podrien citar moltes raons per les quals la lectura ens fa millors en tots els aspectes. Esmentarem unes quantes com a exemple.

  • Els neurocientífics han demostrat que llegir una novel·la augmenta l’activitat cerebral durant dies (un poema, varies hores).
  • Els especialistes en el camp de la psicologia i la psiquiatria determinen que la lectura millora la capacitat de concentració (és de les poques activitats que no admet la dispersió, el cervell ha de concentrar-se en la interpretació dels signes en un primer pla)
  • Desenvolupa la capacitat d’empatia, de comprendre l’altre i posar-nos al seu lloc.
  • Els especialistes de diferents camps, tant científics com humanístics, ens recorden constantment que gràcies a la lectura aprenem més coses sobre el món que ens envolta, desenvolupem la imaginació i les nostres habilitats lingüístiques.
  • Ens entretenim i relaxem el cos i la ment!
  • Sense oblidar, per descomptat, que una bona capacitat lectora millora el rendiment escolar, la competència d’aprendre per aprendre i el sentit crític; i per tant, la possibilitat d’escollir.

Tan sols enunciar aquests pocs motius hauria d’indicar-nos que la lectura és una activitat imprescindible per a les nostres vides. No només el cos necessita fer esport, el nostre cervell també. I un dels millors exercicis per a ell és la lectura. Així que en el nostre particular pla de salut també hauríem de reservar-li un temps.

Víctor Ronda

teresa llegint
josep isra vertical
 L’aventura de llegir contes a l’Ateneu

Arrel de la necessitat d’incrementar l’èxit escolar dels infants, el mes d’Octubre de 2015, va néixer l’oportunitat de fomentar la lectura entre els més menuts per tal de millorar la comprensió lectora. Amb l’objectiu d’estimular aquest hàbit de forma lúdica i dinàmica el projecte de lectura facilita un espai on els infants puguin viure a través dels contes oportunitats per comprendre, empatitzar i trobar noves maneres de resoldre conflictes.

Els contes infantils tenen molts continguts emocionals: la por, la incertesa, la violència, la protecció, l’amistat… Viure aquestes emocions, encara que sigui en un món de fantasia, pot alterar l’infant.

Els infants troben en els contes personatges que viuen els mateixos problemes que ells: la por de perdre els pares, les exigències de fer-se grans; la presència del dolor i de la mort. En les històries els personatges troben ajudes, tenen poders, força, enginy, perseverança.

Trobar en la ficció situacions quotidianes, i poder-ne parlar amb algú, pot ajudar-los en la seva gestió del dia a dia.

La clau de l’èxit de l’espai de lectura rau en la solidaritat dels seus dinamitzadors, tres voluntaris de la Fundació, el Josep Soler, el Josep Farrers, i el Salva Planeses, que setmanalment dediquen 6 hores a acompanyar els nens i les nenes en la lectura amb una tutoria individual.

Des de que s’ha començat el projecte hem anat adaptant les necessitats i els interessos dels Infants. Estimular la lectura entre els més petits no és fàcil! (Josep Farrers).

El que més m’agrada es estar amb els infants, em satisfà quan els puc ensenyar “una mica”. Que es “deixin anar” amb mi tot i el poc temps que fa que ens coneixem…em dona confiança! Això de la lectura és un repte i un aprenentatge per tots (Salva Planeses).

No coneixes als Infants fins que no passes una estona amb ells, i encara que no ho sembli, els infants estan tota l’estona mirant-nos i observant-nos atentament. (Josep Soler).

La il·lusió i la implicació dels voluntaris en aquest projecte ens animen a continuar treballant donada la importància de la lectura ja que creiem fermament que la lectura enriqueix la imaginació, la intel·ligència, la capacitat verbal, la concentració, a més d’ajurdar-nos a créixer.

Equip de Centre obert infantil

22 de maig de 2016

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Més notícies: