07/03/2018
Dona treballadora, sou o almoina?

La celebració reflexiva i reivindicativa del DIA DE LA DONA organitzada per Dones i Barri en Xarxa dona la benvinguda a les persones assistents amb uns emotius poemes de Shirley Campbell (La mujer del patio, Desde el principio) i Guilsela López (Ni una más).

Després de la representació comença la taula rodona amb una fabulosa immersió en el tema de la precarietat laboral de les dones treballadores, de la mà de Mar Vidal, especialista en temes de gènere. La Mar ens fa veure que la feina invisible de les dones fa que l’economia funcioni, sovint sense rebre cap aportació econòmica. La cura dels fills i dels familiars dependents suposa un estalvi per l’Estat que fa que l’economia sigui més sostenible. Posteriorment la paraula passa a dues dones membres de l’Associació de Las Kellys que ens expliquen la situació del col·lectiu de las cambreres d’habitacions d’hotel i una representant de la Plataforma d’Atenció Domiciliària de Catalunya. Després d’unes quantes preguntes i reflexions, l’acte va finalitzar amb un poema de l’Anita Ramonet i compartint una mica de berenar.
A continuació us deixem una mica més d’informació sobre els dos col·lectius participants… que cap polític ens enganyi, això va de JUSTÍCIA SOCIAL!
Las Kellys
Las Kellys és una associació autònoma i independent que lluita pels drets de les “cambreres d’habitacions”.
El seu conveni està vinculat a l’hostaleria, però tenen un conveni més específic que és el d’allotjament. Amb la Reforma Laboral de 2012 el conveni d’empresa passa per sobre d’un conveni sectorial, per tant les condicions de treball en les empreses externes estan sota mínims, i sovint, ni tan sols es compleix el conveni de l’Estatut dels treballadors. Actualment cobren 1,50 euros per habitació, sense tenir en compte la quantitat d’ocupants ni l’estat d’aquesta.
Els sindicats han deixat d’estar presents en aquestes empreses, i ja no poden negociar els convenis ni organitzar a les treballadores. En algunes empreses només es mantenen fixes les dones afiliades a CCOO, la resta de treballadores estan en una situació d’inseguretat laboral amb contractes curts i sense continuïtat garantida. A causa de la situació personal de les treballadores, moltes no s’atreveixen a denunciar, amb por de ser despatxades, expedientades i/o obligades a fer les feines més feixugues.
La creació de l’associació ha fet visible aquesta realitat i es reuneixen amb altres col·lectius en situacions similars: treballadores domèstiques, gent de Correus, Coca cola, la PAH i persones d’altres moviments socials.
>>Més informació a:
https://www.izquierdadiario.es/Las-Kellys-Hay-que-crear-conciencia-entre-las-trabajadoras?id_rubrique=2653 https://www.izquierdadiario.es/Entrevista-a-Las-Kellys-el-colectivo-de-las-mujeres-que-limpian-los-hoteles
Plataforma d’Atenció Domiciliària de Catalunya
Amb l’externalització del servei d’ajut a persones dependents (nadons, joves, famílies desestructurades, gent de la 3a edat…), les treballadores familiars es troben en situació d’invisibilitat, indefensió i per tant de precarietat laboral. Els contractes són de poques hores, de continuïtat incerta i aquestes empreses, sovint acullen dones víctimes de la violència de gènere la qual cosa fa que no estiguin en condicions de reivindicar els seus drets.
Actualment s’intenta negociar amb el govern de Madrid per canviar aquesta situació injusta, per a què aquests serveis es remunicipalitzin.
7 de març de 2018
Deixa un comentari