21/10/2019
Fragilitats
Ser fràgil és sinònim de ser feble, d’estar desvalgut, de debilitat.
Les arpilleres que conformen aquesta exposició ens descobreixen vides de dones del barri de Sant Roc de Badalona en situacions de fragilitat: viure en precarietat, no haver anat mai a escola, no sortir de casa, sostenir les càrregues familiars de germans, el marit, els fills, els pares, néixer en un entorn rural, o en un país en guerra…
Totes són situacions de fragilitat però, són realment dones fràgils? Cada història ens mostra com elles són capaces de tirar endavant les seves vides, transformant les fragilitats en força i empenta. Donar oportunitats amb espais de treball i de lleure on, poder aprendre a llegir i escriure de gran, cosir i exposar aquestes fragilitats, poden ser un mitjà per aquesta transformació, trobant protecció davant l’exclusió, davant la violència.
>>Descarregar catàleg de l’exposició
[divider type=”clear”]
Origen de l’arpillera
Les arpilleres són tèxtils d’Amèrica Llatina basats en una antiga tècnica tradicional d’Isla Negra, un petit poble de la costa xilena. Les dones feien servir els tradicionals sacs de patates com a suport i així van acabar agafant aquest nom.
Durant la dictadura de Pinochet, les arpilleres van esdevenir obres d’art nascudes de l’adversitat, de la vida quotidiana, un art que denunciava situacions de vulneració dels drets humans. Les dones teixien experiències, missatges de pau, de diàleg, propostes polítiques i avui són testimoni i memòria històrica del país.
[divider type=”clear”]
Arpilleres a Badalona
Al 2009, les arpilleres van arribar a Sant Roc i dones, veïnes del barri, de diferents procedències, van explicar la seva realitat, les seves vides a través de la costura. Les temàtiques escollides eren molt diverses: vida quotidiana en clau femenina, processos migratoris, importància de la sanitat i l’educació, tradicions i costums, records de la guerra civil… Va esdevenir un espai comunitari per exposar experiències i emocions coincidents de 67 dones de diferents procedències.
A partir d’aquest taller i la descoberta del poder comunicatiu de les arpilleres, va sorgir el grup d’arpilleres de la Fundació Ateneu Sant Roc que ha posat en debat temes com els drets humans amb l’exposició “Indignades”, la situació de la dona a “Dones disruptives” o la crisi migratòria amb l’exposició “Refugiats”.
21 d’octubre de 2019
Deixa un comentari