02/05/2022
Joan Soler i Amigó
Parlar d’en Joan Soler Amigó és parlar de CULTURA- sí, amb lletres majúscules- i tradició. I dic amb majúscules perquè en Joan estava interessat en TOTES les cultures i, especialment la nostra, la catalana; però també la flamenca, per només posar-ne un exemple. Tafaner i lector de mena s’interessava per tots els detalls i coneixements que li podien venir de moltes de les fonts d’informació que consultava, d’altra gent i/o d’altres llocs.
Treballador incansable, va estar compromès des dels seus inicis amb la Taula de Cultura de l’Assemblea de Catalunya, posteriorment militant d’un partit, regidor de Cultura del primer ajuntament democràtic a Badalona, així com tècnic de Cultura i Ensenyament de l’Ajuntament de l’Hospitalet. Sempre, però, mantenint un esperit lliure i obert. En Joan era d’aquells que saben unir diferents sinèrgies i fer florir el millor de cadascuna.
Des de l’Ajuntament va encapçalar i il·lustrar el procés participatiu i popular per redefinir i impulsar les Festes de Maig de Badalona tal com les coneixem avui dia. També, des de l’Ajuntament i a través de la Comissió del Nomenclàtor, va impulsar el canvi de nom de molts carrers de l’època franquista per noms de reconeguts personatges de la cultura i la política. De la mateixa manera van canviar el nom a les velles escoles “nacionals” pel nom de reconeguts mestres represaliats pel franquisme. Així com també a les noves escoles que durant aquella època es van construir a Badalona.
Donada la seva gran capacitat de treball el seu bagatge cultural, el seu coneixement de la tradició i la seva memòria prodigiosa va escriure una cinquantena de llibres entre poesia, novel·la, novel·la per infants, diferents assajos sobre temes badalonins, assajos de tema folklòric i tradicional. També va escriure – i a vegades traduir- més de cent lletres de cançons molt conegudes i que molts de nosaltres encara cantem o hem cantat en alguna ocasió: Les rondes del vi, Vella xiruca, La vall del riu vermell entre moltes altres.
Persona discreta de mena, sempre disposat a col·laborar en tota mena de manifestacions culturals arreu del territori ja fossin conferències, visites, discursos, xerrades arreu del territori. No tenia mai un no per ningú.
La seva participació a la Fira d’Artesania de Sant Roc es va materialitzar en el Quadern [ALS LÍMITS]: La fira de Sant Roc a Badalona. Artesania en viu.
En Joan, més interessat en les llavors que en les arrels, va saber sembrar llavors de cultura i tradició arreu. Sempre amb el màxima discreció i respecte per la diferència i recosint així complicitats. No va ser mai amant de protagonismes, per això va estimar i va ser estimat.
Guardonat amb diversos diversos premis literaris, el 2018 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi en reconeixement de la seva llarga trajectòria com a folklorista, pedagog i expert en la cultura catalana.
Ens va deixar a començaments del 2022, però el seu llegat i el seu servei a la CULTURA i al país perdurarà entre nosaltres i més enllà de nosaltres.
Fina Niubó (25 d’abril de 2022)
Més informació
Quadern [ALS LÍMITS] Sant Roc de Badalona
Article d’Oriol Lladó a La Vanguardia https://www.lavanguardia.com/encatala/20220103/7965277/mes-interessat-les-llavors-les-arrels.html
Deixa un comentari