Arpilleres al món

Xile

Les arpilleres xilenes van sorgir a mitjans dels anys 70, durant la dictadura de Pinochet i van assumir una identitat única en la història del país relacionant-se estretament en la realitat política d’aquell moment.

Centenars de dones es van convertir en comunicadores populars i historiadores amagades d’una realitat silenciada, sense formar part de la història oficial del país. Malgrat tot, les arpilleristes van jugar un paper important per acabar amb la dictadura de Pinochet. Brodant i cosint robes van denunciar els crims de la dictadura i les van convertir en autèntiques obres d’art.

Història del conflicte xilè a través de les arpilleres
Història de les arpilleristes xilenes

Perú

Les arpilleres al Perú van tenir una presència considerable entre 1980 i el 2000, els anys de conflicte armat entre el Govern del país amb el moviment armat d’oposició Sendero Luminoso i el Moviment Revolucionari Tupac Amaru. L’Associació d’Artesanes Kuyanakuy, durant els anys de la guerra es van reunir als suburbis pobres de la capital del Perú per afrontar la situació de desplaçament i violència que estaven vivint, realitzant entre d’altres activitats, la confecció d’arpilleres.

l’1 de maig de l’any 2002, després de nou mesos de treball, aquest col·lectiu va presentar una arpillera a la Comissió de la Veritat i la Reconciliació del Perú. El juny d’aquest mateix any la van portar fins a les portes dels tribunals i la van desplegar davant d’aquesta institució.

En aquesta arpillera es mostra la situació de desplaçament que van haver d’afrontar, posant èmfasi en l’ahir enmig del conflicte armat i de les atrocitats que es van cometre, i l’avui on es mostra la vida a les afores de la capital a causa del desplaçament forçat.

2022 arpilleres mon 01
©Clem McCarney

Altres països

En molts altres països, la tècnica tèxtil s’ha utilitzat també com a forma de comunicació, de denúncia i de resistència política motivant també a la participació social, al mateix temps de servir com a forma de teràpia per a tractar les emocions:

Més informació

Col·leccions i projectes

Conflict Textiles 
(Col·lecció de Roberta Bacic)

Storycloth Database 
(Base de dades de col·leccions)

Col·leció del Museo de la Memoria y los Derechos Humanos
(Chile)

The Art of conflict transformation Gallery 
(Universitat de Massachusetts)

Arpilleras: Bordando a resistência 
(Brasil)

Arpilleras por la paz 
(Toronto · Canadà)

Arpilleras de Ecuador

Artistes tèxtils

Violeta Parra 
(Xile, 1917-1967)

Irene Macwilliam
(Irlanda del Nord) 

Ana Zlatkes 
(Argentina, 1947)

Heidi Drahota 
(Alemània, 1961)

Deborah J. Stockdale 
(Irlanda del Nord)

Magda Bolumar Chertó 
(Caldes d’Estrac, 1936)

Aurèlia Muñoz 
(Barcelona, 1926-2011)

Rosa Borrás
(Mèxic, 1963)

Salley Mavor
(EEUU, 1955)