Què és una arpillera?

L’arpillera és una tècnica tèxtil que té les seves arrels en una antiga tradició folklòrica iniciada per un grup de brodadores d’Isla Negra (ubicada en el litoral central xilè), que feien obres carregades de significat. Al llarg de la història l’ús del treball tèxtil ha servit, entre altres coses, com a mitjà d’expressió per comunicar diferents realitats, individuals o col·lectives, viscudes en diferents contextos i períodes de temps.

La artista xilena Violeta Parra, va utilitzar el jute com a suport de les seves obres que també les va anomenar arpilleres i representava escenes a través de l’art rústic de la costura.

Aquest tipus de treball, realitzat majoritàriament per dones, que a la vegada han utilitzat diferents tècniques -com teixir, cosir, brodar, fer punt…- ha servit per a explorar temes que les han afectat directament, com per exemple conflictes armats, situacions de repressió i de vulneració dels drets humans, o situacions de violència, a més de plasmar diferents situacions quotidianes, així com somnis, esperances i desitjos.

Després del cop d’estat dels militars xilens, a mitjans dels anys setanta, les arpilleres es van convertir en una forma de creació entre dones de diferents punts de Xile i van assumir una identitat única en la història del país, relacionant-se estretament amb la realitat política d’aquell moment:

2022 que arpillera 002
Brodat d’Isla Negra
2022 que arpillera 004
Contra la guerra, tapís de Violeta Parra (1962)
2022 que arpillera 001
Al servei de la vida, homenatge a la Vicaria de la Solidaritat (1978) ©Fotografia: Martin Melaugh
2022 que arpillera 003
¿Dónde están? (1985)

Més informació

+ Entrevista a Roberta Bacic

+ What is an arpillera? · Lorna Dillon

+ Las arpilleras: una alternativa textil femenina de participación y resistencia social · Alba Pérez i María Viñolo

+ La fuerza del tejido. Comunidad, arte y resistencia textiles · Ana Maestre Sebastián (2022)

+ Valentina Bone: La desconocida heroína tras el arte de las arpilleras en Chile · Sofía Anich

+ El papel de las arpilleras en el derrocamiento de Pinochet en Chile · Anna Suutarla

+ Como alitas de Chincol · Vivienne Barry (Curtmetratge animat de ‘las arpilleras’ brodades per dones xilenes durant la dictadura de Pinochet)

+ Tècniques d’elaboració de ninos

+ Arpillera pas a pas · Rosa Borrás