Els inicis
Exposició al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison
Durant el mes de febrer del 2008 es va realitzar al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison de Barcelona l’exposició d’arpilleres anomenada Artesania com expressió del compromís polític de les dones xilenes. Una presentació il·lustrada de la memòria i el testimoni individual i col·lectiu de les dones que es van resistir a la dictadura del General Pinochet entre 1973 i 1990.
Aquesta exposició organitzada per la curadora Roberta Bacic, xilena resident a Irlanda del Nord i Eugènia Mestres, de l’Oficina de Promoció de Polítiques d’Igualtat Dona-Home de l’espai Bonnemaison, va ser el punt d’inici de posteriors projectes que inspirats per aquest tipus de treball, utilitzarien aquesta tècnica en el territori català i espanyol.
La primera experiència a Sant Roc
Des dels orígens de Sant Roc, gent d’aquest barri de Badalona, comparteixen inquietuds per millorar i dignificar la vida dels seus habitants, des de l’educació, el lleure, la salut, la solidaritat… es treballa de manera comunitària per a la cohesió i la transformació social. Dins d’aquest context, i a partir de l’exposició del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, l’Alba Pérez, educadora del grup Laila de la Fundació Ateneu Sant Roc i la seva companya de projecte Maria Viñolo, proposen un atractiu projecte que implica quatre grups i col·lectius de dones vinculades a l’entitat.
- El Grup Laila, format per dones nouvingudes d’entre 20 i 40 anys procedents del Marroc i el Pakistan principalment.
- Formació Global de Dones, amb dones d’entre 16 i 50 anys, majoritàriament d’ètnia gitana nascudes a Catalunya.
- El grup de Dones de l’Ateneu que es reuneixen setmanalment i està format per veïnes d’entre 50 i 85 anys, procecents d’altres comunitats espanyoles.
- El grup de Vida Creixent de la parròquia de Sant Roc, amb dones originàries d’altres poblacions d’Espanya i que van venir a Catalunya els anys cinquanta.
El treball d’arpilleres es porta a terme durant l’any 2009 i culmina amb l’exposició Arpilleres, dones cosint històries exposada a les instal·lacions de la Fundació Ateneu Sant Roc del 13 de maig al 31 de juliol del mateix any.
Posteriorment, aquesta exposició va estar al Palau Robert de Barcelona (18 febrer-2 març 2010), a l’edifici d’El Viver de Badalona (24 març-16 abril 2010), a la Fira de Sant Roc i a la Festa del Badiu de Badalona (maig 2010).
El I Fòrum d’Arpilleres de Catalunya
L’exposició d’arpilleres de l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona, va donar pas a un interès per connectar diferents grups d’arpilleristes de Catalunya. La Fundació Ateneu Sant Roc i l’Escola Sant Pau de Sant Pol de Mar, el 2011, junt amb l’assessorament de Roberta Bacic, es proposen organitzar unes jornades que permetin recapitular les experiències d’aquests tres anys i enriquir els processos endegats.
Durant els preparatius, afloren projectes com l’experiència facilitada per la Salut Torné amb 21 dones immigrants i autòctones de Sabadel i una altra amb dones del barri del Remei de Vic realitzada per la Fundació Desenvolupament Comunitari.
A principis del 2011 neix el I Fòrum d’Arpilleres de Catalunya com una proposta de trobada del llegat i el present dels treballs d’arpilleres després de les recents experiències realitzades en el territori català. El fòrum consisteix a generar intercanvi a través d’exposicions i activitats paral·leles per donar a conèixer les arpilleres com a eina de comunicació d’històries individuals i comunes. També busca afavorir el diàleg intercultural i intergeneracional, el treball en equip, la solidaritat, el respecte, l’empatia, l’empoderament i l’autoestima.