La maternitat d’Elna

Els darrers dies de gener de 1939, durant la Guerra Civil Espanyola, les tropes nacionalistes van capturar Barcelona. Aviat tota Catalunya va caure en mans de Franco, aproximadament 500.000 partidaris republicans van començar el seu èxode a través de la frontera cap als camps de refugiats al Rosselló, França.

En aquests campaments superpoblats, on la mortalitat infantil superava el 90%, la suïssa Elizabeth Eidenbenz va instal·lar-se a prop, en una llar del poble d’Elna i va crear la maternitat. L’únic refugi per a les dones embarassades i els seus nadons que podien sobreviure a les malaurades condicions dels campaments.

Aquesta arpillera vol ser un homenatge a aquest notable centre on, entre el 1939 i el 1944, van néixer gairebé 600 nadons de dones que fugien de la Guerra Civil Espanyola i, més tard, de refugiats jueus i gitanos que fugien de la invasió nazi. Veiem les dones a punt de donar a llum, els nadons a la guarderia i les dones dedicades al funcionament general del centre; dones de tants orígens diferents compartint l’experiència de la maternitat. En general, una sensació de dignitat, calma, cura i benvinguda impregna aquesta arpellera, molt lluny del caos i el desordre de la vida del campament.

En paraules de la fundadora Elizabeth Eidenbenz, el centre era com “una illa de pau enmig d’un oceà de destrucció”. Cusint l’arpillera vam connectar amb els records de les mares, gairebé 80 anys després, veien la maternitat com un espai de respir, lluny de les seves experiències de patiment, violacions de drets humans i pors, suportades durant l’ocupació franquista i el seu viatge al exili.

Arpillera ambaixadora