Votes for women

Un llibre sobre la vida dels emigrants anglesos a Nova Zelanda em va fer descobrir un moviment increïble: Les dones sufragistes.

Sempre he estat una votant convençuda… molta lluita de molta gent per aconseguir el vot per a tothom, com per deixar-ho passar en unes eleccions. I el moviment de les sufragistes em va captivar. Dones benestants en reunions a voltes clandestines. Dones treballadores afegint-se al moviment després de llargues jornades de feina. Manifestacions multitudinàries per fer visible la seva lluita. Dones que volien decidir sobre la vida de la comunitat.

Llegint, investigant, mirant fotos em va venir al cap la primera dona sufragista que vaig conèixer (sense saber que ho era): Jane Banks, la mare de la pel·lícula de Mary Poppins, sempre amb la seva pancarta “Votes for women” pels carrers de Londres, enfeinada a totes hores en la lluita sufragista…

Nova Zelanda va ser el primer país on les dones van poder votar el 1893; a Suïssa el 1971, Kuwait al 2006… i encara queden alguns països on no està permès el vot a les dones!